Parodontopatija je najčešći uzrok gubitka zuba kod čoveka. Parodontopatija je veoma zastupljena bolest savremenog društva, a ispoljava se na potpornim tkivima zuba, čija je funkcija da zube “drže“ u vilicama (parodoncijum).

Simptomi parodontopatije

Krvarenje desni je prvi simptom parodontopatije. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, sitno zrnaste strukture, čvrste na dodir i ne krvare. Crvene, mekane i otečene desni koje krvare, svakako su znak zapaljenja. Krvarenje može biti provocirano, kada se javlja prilikom pranja zuba ili jela, ili spontano, u težim slučajevima.

Recesije ili povlačenje desni su takođe simptom parodontopatije. Posledica su mehaničkog oštećenja nastalog prilikom nepravilne oralne higijene. Pogoduju im neke anomalije u strukturi i građi samih desni, kao i ortodontske anomalije.

Pojava parodontalnih džepova je znak da je parodontopatija uznapredovala. Džep je prostor između zuba i desni dublji od 2 mm, u kom se zadržava dentalni plak, nedostupan čišćenju, koji se mineralizuje, te se stvaraju čvrste naslage-konkrementi. Dentalni plak je pogodan za razvoj mikroorganizama, koji svojim metabolizmom i toksinima dovode do razvoja zapaljenja. Obzirom da je u džepu smanjena količina kiseonika, stvaraju se uslovi za razvoj anaerobnih mikroorganizama, koji su glavni uzročnici parodontopatije. Kako oboljenje napreduje, zapaljenje se širi na sidrena vlakna zuba i na viličnu kost, što neminovno dovodi do labavljenja, pomeranja (migracije) i ispadanja zuba.

Parodontopatija je u početku potpuno bezbolna i to je razlog kasnog javljanja stomatologu. Bol se javlja kao posledica upalnog procesa u tkivu, ali i kao posledica osetljivosti samog zuba koji je ogoljen. Pacijenti se žale i na neprijatan zadah kao i osećaj da je nešto između zuba zaglavljeno. Infekcija može da se proširi na zubni živac, ili ređe na okolna tkiva (gornjovilični sinus, pljuvačne žlezde…). Može da se lokalizuje u tkivu i akutizira, kada je uzrok jakog bola i lošeg opšteg stanja.

Svakako je neophodno konsultovati stomatologa, ukoliko postoji bilo koji od ovih simptoma, ali i ako simptoma nema, potrebno je steći naviku redovne posete stomatologu, kako bi se prevenirala pojava ovog oboljenja.

Young girl having dental check up

Nakon detaljnog kliničkog i radiografskog pregleda, naš tim će Vam predložiti adekvatnu terapiju, koja će dati željeni rezultat. Potrebno je da se strogo pridržavate uputstava i sprovodite mere oralne higijene na način na koji ćete biti obučeni u našoj ordinaciji.

Lečenje parodontopatije, u zavisnosti od stadijuma bolesti, može biti konzervativno i hirurško. Važno je naglasiti da je terapija uz primenu lokalne anestezije BEZBOLNA kod oba pristupa.

Konzervativno lečenje podrazumeva redovno čišćenje zubnog kamenca i uklanjanje mekih naslaga sa zuba (svakih 6 meseci), zatim kiretažu parodontalnih džepova specijalnim instrumentima uz ispiranje odgovarajućim medikamentima;

Hirurško lečenje se primenjuje kada je bolest uznapredovala i konzervativni pristup ne može dati željeni rezultat. U tom slučaju se hirurški pristupa parodontalnom džepu i pod kontrolom oka uklanja sav patološki sadržaj iz njega. Dalje, u cilju obnavljanja tkiva u nastali defekt se postavljaju odgovarajući regenerativni materijali koji za cilj imaju pospešivanje stvaranja novih elemenata potpornog aparata zuba, što doprinosi njegovom učvršćivanju i dužem opstanku u vilici.