U situacijama kada je u znatnoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesne destrukcije ili preloma krunice) ili u neodgovarajućim estetskim situacijama (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba) mogu se izraditi metalokeramičke krunice.

Procedura izrade metalokeramičke krunice (ili navlake, kako se još zove) započinje neophodnim brušenjem zuba, kada se zub preoblikuje kako bi kasnije mogao da primi buduću krunicu. U istoj poseti će Vam stomatolog uzeti otisak zuba, na osnovu kog će u zubotehničkoj laboratoriji biti izrađena krunica. U narednoj poseti, krunica se cementira na brušeni zub i na taj način uspostavlja prirodni izgled zuba

Glavna razlika između metalokeramičkih i bezmetalnih- keramičkih nadoknada je ta što se kod metalokeramičkih krunica i mostova na metalnu podstrukturu nanosi sloj keramike koji je u potpunosti prekriva, dok su bezmetalne keramičke krunice i mostovi u potpunosti izrađene od keramike.

Metal u ovim tipovima nadoknada pruža izdržljivost, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini.  Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljnije, pa najčešće i predstavljaju izbor pacijenata.

Mostovi su stomatološke nadoknade koje se postavljaju na zube pacijenata sa ciljem da se nadoknadi jedan ili više nedostajećih zuba. Indikovane su u situacija kada je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koje će se koristiti kao nosači mosta. Pored nosača, svaki most sadrži i članove mosta kojim se nadoknađuju nepostojeći zubi. Most na taj način predstavlja fiksnu nadoknadu, pri čemu su nosači i članovi mosta međusobno spojeni.

Ovom nadoknadom unapređujete funkciju žvakanja, govor, dobijate lepši osmeh i povećavate svoje samopouzdanje.