Mnogo više od lepog osmeha

Nije svako rođen sa prelepim zubima i osmehom. Nakrivljeni, rotirani i nepravilno postavljeni zubi su česti uzrok manjka samopouzdanja, stidljivosti i sramežljivosti. U stomatološkoj ordinacji Batiko nudimo Vam širok izbor ortodontskih tretmana kako bismo Vama ili Vašem detetu obezbedili zdrav i prelep osmeh.

Ortodontski aparat poznatiji kao fiksna proteza, koristi se za potrebe ispravljanja položaja vilice ili zuba kako bi se korigovao nepravilan zagrižaj, teskoba ili uspostavila ravnoteža između veličine zuba i vilice,

Ortodontski aparati nisu namenjeni isključivo deci i adolescentima kako se inače pretpostavlja, već ih mogu nositi ljudi svih uzrasta kako bi postigli gore spomenute korekcije zuba i vilice. Danas postoji više vrsta ortodonstskih aparata od kojih su neki vrlo diskretni a neki čak nevidljivi, pa pacijent shodno svojim potrebama može da odabere onaj koji najviše odgovara njegovim potrebama.

Kad govorimo o tradicionalnim ortodontskim aparatima, reč je najčešće o metalnim bravicama koje se lepe na spoljašnji deo zuba a koje su međusobno povezane lukom koji ustvari diriguje pomeranje zuba. Ovaj tip ortodonstkog aparata se i dalje najčešće koristi jer je pristupačan, veoma zahvalan i efikasan. Isti ovaj aparat dostupan je i u verziji sa keramičkim bravicama koje su u boji zuba pa su vrlo diskretne, naročito ako se izaberu gumice u sličnoj boji.

Druga varijanta ovog ortodonstkog aparata jeste autoligirajući aparat čije su bravice manje i ne koriste se gumice, a luk je prikačen za bravice uz pomoć jedinstvenog kliznog sistema. Na ovaj način se smanjuje trenje pa se uz blage sile omogućuje slobodno pomeranje zuba. Tretman je značajno kraći, a komfor pacijenta je pojačan.

Tradicionalni ortodonstki aparat u nekim slučajevima može da se postavi sa unutrašnje strane zuba pa je samim tim nevidljiv. Ovakav aparat naziva se lingvalni i namenjen je sitnijim korekcijama. Iako vrlo popularan, ovaj aparat otežava održavanje higijene usta i ume da bude veoma neugodan jer grebe jezik.

Još jedan tip „nevidljivog“ ortodontskog aparata jeste Invisalign. Reč je o providnim folijama koje se izrađuju po proračunu i planu ortodonta i menjaju se na svake 2, 3 nedelje kako pomeranje zuba napreduje. Ovaj tip aparata takođe je pogodan isključivo za manje korekcije i lako se održava budući da može da se skine.