5396705

Kompozitne fasete

Jednostavno, kvalitetno i brzo rešenje za većinu nepravilnosti i anomalija prednjih zuba, bilo da je reč o veličini, obliku ili boji. Sa jednom posetom stomatološkoj ordinaciji Batiko rešićete se problema koji Vam godinama smeta u ogledalu. Za svega sat do dva vremena neophodnih za ovakav tip intervencije dobijate savršeni osmeh.

Za razliku od keramičkih faseta zahtevaju manje vremena, završavaju se u jednoj poseti, neophodno je uklanjanje manje zdrave zubne supstance, a nekada to nije ni potrebno. Takođe, u slučaju loma kompozitne fasete se lako koriguju.

Trajnost Vaših faseta zavisi od načina na koji se prema njima odnosite – neophodna je odgovarajuća oralna higijena, izbegavanje tamno obojenih pića i hrane koje mogu da promene boju fasete. Morate povesti računa i o tvrdoći hrane koju konzumirate.

Fasete su često najbolje estetsko rešenje za dobijanje idealnog osmeha.

Mogu se koristiti za promenu boje kao i za promenu oblika zuba. Najbolje su rešenje za sitne zube ili zube sa nepravilnim površinama, okrnjene, abradirane, zube sa malim rupama i karijesima ili za zube sa dijastemama (razmacima). Fasetama se rešavaju nepravilnosti i kreira se idealan i mladalački osmeh.

Kompozitne fasete se obično izrađuju u jednoj poseti. Procedura je direktno nanošenje i lepljenje kompozita na površinu zuba, rade se bez brušenja tako da se čuva gleđ i struktura zuba.

Keramičke fasete

Keramičke fasete iziskuju mnogo više truda, vremena i novca, ali traju duže.

Potrebno je bar dva puta da posetite stomatologa.

Nakon davanja anestezije, stomatolog preoblikuje prednju stranu

zuba na kojima će se izraditi fasete. Nakon ove faze, uzima se otisak

tako pripremljenih zuba, koji se zatim šalje u laboratoriju.

U drugoj poseti prvo se vrši proba pristiglih faseta. Ukoliko je

potrebno, vrše se manje korekcije, kako bi se oni doveli do

savršenstva. Nakon poliranja faseta, površina zuba se tretira

posebnim gelom, čime se priprema za cementiranje venira. Nakon

definitivnog postavljanja, spojevi zuba i venira se obrađuju I

poliraju.

Keramičke fasete ne iziskuju poseban tretman i malo toga im može nauditi.

Najčešće indikacije za izradu faseta:

Neadekvatna boja zuba – Prebojeni i žuti zubi nastaju kao rezultat starenja i usled konzumiranja određene hrane i pića. Dok se pojedini slučajevi mogu sanirati tretmanom beljenja zuba, drugi iziskuju fasete ili pak krunice.

Minimalne ortodontske nepravilnosti – Ovaj nedostatak može biti saniran kroz ortodontski tretman, dok neki slučajevi mogu i jednostavnim fasetama dati izvanredne rezulate.

Razmak između zuba (dijasteme) – Pacijenti sa razmacima među zubima mogu biti kandidati za kompozitne ili keramičke fasete ili pak za krunice.

Napukli ili nejednaki zubi – Fasetama se vraća prirodni oblik, boja i funkcija oštećenim zubima.

Neadekvantna dužina i proporcija zuba – Fasetama se može preoblikovati zub i učiniti kraći zubi dužim i vratiti idealan mladalački osmeh na lice.